Choco Party » Новини » Как да познаем качествения шоколад?

Всеки производител има свои начини на работа – процес, съставки, форми. Но има едно основно правило при консумация на качествения  шоколад. И то е: удоволствие за всички сетива. Да, точно така – шоколадът трябва да носи наслада на всички сетива.

Как изглежда шоколадът?

Гледайки шоколадовото блокче, може да разберете много за качеството му.  Цветът може да варира в широката гама на кафявото – от светло чак до махагоново, в зависимост от съставките. Например млечният шоколад обикновено е с матова и по-светла повърхност, докато при натуралния тя е по-тъмна и гланцова. Но ако виждате бяло покритие или петънца по повърхността, които не се махат ако прокарате пръст през нея – това обикновено е резултат от неправилното му съхранение. Оптималната температура за съхранение на шоколада е 14- 20о C.

Какъв е ароматът му?

Когато разопаковате шоколада, той трябва да мирише на … шоколад.  Колкото по-силен и шоколадов е аромата, толкова по-добре.  Шоколадът е много чувствителен на външни влияния и бързо поема от миризмите. За това е добре да е опакован в алуминиево фолио(станиол) или друга опаковка, която да го предпазва.

Как се чупи?

Добрият шоколад се отчупва лесно. Когато го разчупвате на две, звукът се чува отчетливо. Ако е трудно или невъзможно да  се счупи, отново говорим за неправилно съхранение или обработка.

Допир.

При допир шоколадът е гладък с равна повърхност и в никакъв случай лепкав. Може да направите следния тест – сложете парченце шоколад между палеца и показалеца и леко го задръжте. Какво става с повърхността? Гладката, фина констистенция е признак за високо качество.

Топи ли се в устата? Хубавият шоколад започва съвсем скоро да се топи в устата,  тъй като основната мазнина за производството му е какаово масло.  При по-нискокачествените шоколади голяма част от маслото е заместено с други мазнини и топенето е по-бавен процес.

Какво е усещането при допир с езика? Колкото  по-нежен и фин е шоколадът, толкова по-добър е той. Онези, чиято консистенция е песъчлива и се усещат дребни частички, са с по-ниско качество.

Вкусът, който остава след изяждане – усещането за шоколада трябва да остане дори след изяждането му – от няколко минути при качествените шоколади до 45 мин. при  най-добрите.

Вие какво бихте добавили? Ще се радвам да споделите как избирате шоколад.