Choco Party » Новини » ЛЮБОПИТНО – Яйце за 33 милиона долара

Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. било открито в кухнята на американски търговец на скрап, писа преди време в. „Телеграф“. Собственикът го купил за 13 000 долара, десетилетие преди откритието, че притежава съкровище. Смятал да стопи златото и да продаде диамантите и сапфирите, но не успял да намери купувач.
Тогава решил да остави бижуто да му краси кухнята, редом с кутия бисквити. То си стояло там, докато една нощ, ровейки в „Гугъл“, американецът се натъкнал на статия в британския „Телеграф“ със снимка на неговото яйце, която гласяла: „Дали това яйце за $ 33 млн. не стои на вашата полица?“
Търговецът на скрап се свързал с експерта, споменат в статията. След експертиза, която доказала автентичността му, яйцето било продадено на колекционер на Фаберже.
Това бижу било част от колекция от общо 56 яйца, изработени за руското императорско семейство. През 1887 г. цар Александър III го подарява за Великден на съпругата си. За последен път е показвано публично през 1902 г.
Изследователи откриват, че в средата на 60-те било продадено на търг за $ 1456 на жена купувач. Тя починала и имуществото й било продадено и така яйцето попаднало на улична разпродажба на антики.(преводен материал)

Подари с любов персонализиран шоколад с послание от Choco Party и жестът ти ще бъде запомнен завинаги.