Choco Party » Новини » Хелоуин

Хелоуин се празнува в Западния свят, но през последните години се превръща в нова традиция и за България. Маскирани деца обикалят и звънят на вратите и искат подаръци. Що за празник е това?
Всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са шоколадовите бонбони и лакомствата. Децата чакат с нетърпение този празник, наречен Хелоуин.
От къде идва Хелоуин? Древните келти празнували своята Нова година на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите слизат на земята. За да се предпазят от тях хората се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да не влизат в дома им. Събирали се около огньове, правели предсказания и принасяли жертви. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.
През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. В края на ХІХ век Хелоуин се превръща във всеобщ празник, а през последните десетилетия в Северна Америка става все по-популярен и комерсиален.
Днес, основните символи на Хелоуин са ябълкитe, орехите, черните котки, духовете, привиденията, скелетите. Празнуването на Хелоуин съчетава по уникален начин езическата и християнската мистика.

Специалното място на тиквения фенер – наричат го Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Джак Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

Къде и как се празнува Хелоуин? – Хелоуин се смята за американски празник, но става все по-популярен по цял свят.
В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Ден на мъртвите, но това не е ден на скръб и печал. Смята се, че починалите по това време се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прилетелият дух да си измие ръцете преди ядене. По улиците има карнавални шествия с хора в костюми на скелети и мумии. В магазините се продават шоколадови скелети, шоколадови черепи, ковчези и кексове.
В Ирландия хората си ходят на гости, играят игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши, в тях слагат изненади, по които гадаят бъдещето. Децата не се наказват за лудориите, които вършат на този ден.
В България православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.
Подари с любов персонализиран шоколад с послание от Choco Party и жестът ти ще бъде запомнен завинаги.